Hvert år bliver vinterdæk et centralt emne blandt danske bilister. Er det nu også nødvendigt at skulle igennem bøvlet med at skifte til de der vinterdæk – og hvornår er det nu, man bør have dem på? Og hvad er i øvrigt reglerne hos vores naboer, når vi skal på skiferie? Læs med og bliv klogere her.
Hvad er vinterdæk?
Vinterdæk er dæk, der er designet til at forbedre vejgrebet på sneglatte og kolde veje. De er effektive til at reducere bremselængden betydeligt i forhold til sommerdæk under lignende vejrforhold.
Årsagen til, at vinterdæk giver bedre vejgreb i på de glatte veje, er, fordi de består af en særlig gummiblanding, der bevarer sin fleksibilitet ved lave temperaturer. Dækmønsteret består af blokke med lameller, der tillader bevægelse imellem hinanden.
Det giver den fordel, at dækket lettere frigiver skidt og snavs, som ellers ville samle sig i dækket – hvilket især er et problem om vinteren. Når dækket forbliver fri for snavs, opnår det en tættere kontakt med vejen og giver dermed et bedre vejgreb – og således bliver risikoen for at sidde fast på sneglatte veje og vente på vejhælp alligevel mindre.
Hvilken måned skal man skifte til vinterdæk?
Det er ikke lovpligtigt at benytte vinterdæk i Danmark, så der er i princippet ikke et tidspunkt på året, hvor du skal sørge for at have skiftet dækkene. Det er primært et spørgsmål om sikkerhed, ikke kun for dig og dine passagerer – men også for andre trafikanter.
Derfor lyder anbefalingen fra bl.a. Rådet for Større Trafiksikkerhed, at du altid får monteret vinterdækkene på, når vejret begynder at blive koldere, typisk omkring oktober-november, og når temperaturen ligger omkring 7 grader.
Hvert år bliver vi overrasket over, hvor lange ventetider der er på at få skiftet vinterdæk hos værkstederne. Så det er måske en god ide at være ude i god tid næste år!
Kan man køre på vinterdæk hele året?
I princippet kan du godt køre på vinterdæk hele året. Der er intet lovmæssigt, der forhindrer det, men det frarådes som udgangspunkt.
Først og fremmest er vinterdæk designet til vinterkørsel. De giver derfor ikke et ligeså godt vejgreb i varmt vejr som sommerdæk. Derfor bør du undgå at bruge vinterdækkene om sommeren, medmindre dit behov for bilkørsel er meget begrænset.
For det andet vil dine vinterdæk hurtigt blive slidt op. Ifølge dækproducenterne, kan man reducere levetiden med helt op til 60 % ved at køre med vinterdæk om sommeren. Derfor lyder anbefalingen at skifte til helårsdæk eller sommerdæk i løbet af foråret.
Må jeg selv skifte til vinterdæk?
Ja, du må gerne selv at skifte dine dæk til vinterdæk, men det er vigtigt, at du ved, hvordan man gør. Fejlmontering kan medføre alvorlige risici. For at være på den sikreste side, kan det være en god idé at overlade dækskiftet til et professionelt autoværksted.
En forkert montering af dækkene kan udgøre en betydelig risiko for både dig, dine passagerer og andre trafikanter.
En god huskeregel er at vælge vinterdæk, der matcher størrelsen på de eksisterende dæk på din bil. Dette sikrer, at din bils køreegenskaber forbliver konsekvente, uanset om det er sommer- eller vintertid.
Hvad koster et sæt vinterdæk?
Skal du ud at købe helt nye vinterdæk til bilen, viser en hurtig gennemgang på dækudbydere, at det vil koste i omegnen af 2-3.000 kr at få fire nye dæk.
Har du allerede vinterdæk viser en hurtigt sammenligning blandt værksteder i landet, at det koster i omegnen af 500-800 kr. at få et værksted til at montere dem. Derudover kan man flere steder, mod betaling, opmagasinere sommer- eller helårsdækkene, mens de ikke bruges.
Er der krav om vinterdæk i Sverige?
I Sverige skal vinterdæk anvendes fra 1. december til 31. marts, når der køres på is-, snebelagte eller våde veje nær eller under frysepunktet.
Dækmønsteret skal som minimum være 3 mm. for at overholde den svenske lovgivning. Brug af snekæder er tilladt under særligt krævende vejrforhold. Pigdæk må anvendes fra 1. oktober til 15. april, eller når vejret nødvendiggør det uden for denne periode. Vær opmærksom på, at pigdæk kan være forbudt i visse byområder.
Er vinterdæk et krav i Norge?
Det er ikke lovpligtet at have monteret vinterdæk i Norge. Men ansvaret ligger hos føreren for at sikre, at køretøjet har tilstrækkeligt vejgreb.
Dækmønstret skal som minimum være 3 mm.
Med det glatte føre, er risikoen for uheld også større. Hos Samlino giver vi dig det bedste overblik over de billigste og bedste bilforsikringer, kaskoforsikring og ansvarsforsikring til dit behov, så du med sikkerhed kan køre ind i de kolde, mørke vintermåneder.